Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Περί θρησκείας

Μερικές επίκαιρες παρατηρήσεις περί θρησκείας:
Πρώτον, η Ελλάδα ήταν ένα χριστιανικό ορθόδοξο κράτος εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Νομίζω ότι ακόμη είναι. Λάθη έχουν γίνει πάρα πολλά από μέρους της Εκκλησίας (βλ. εμπορικοποίηση της πίστης) και των δημοσίων υπαλλήλων της (ιερέων) αλλά είναι κρίμα να ταυτίζεται η θρησκεία με μερικούς αμαρτωλούς διακόνους της, που νομίζουν ότι βρίσκονται ακόμα στα χρόνια της Ιεράς Εξέτασης.
Δεύτερον, σεβαστό απολύτως το δικαίωμα της ανεξιθρησκείας όχι μόνο βάσει Συντάγματος αλλά και βάσει της απλής, ανθρώπινης λογικής. Ο καθένας μπορεί να πιστεύει σε όποιο θεό, θεά, ημίθεο θέλει ή και να μην πιστεύει και καθόλου. Η πίστη αποτελεί καθαρά προσωπικό ζήτημα, όπως και ο τρόπος έκφρασής της.
Δεν μπορώ, όμως, να καταλάβω για ποιο λόγο επιτίθενται τόσο βάναυσα κατά του χριστιανισμού όλοι εκείνοι οι καλοθελητές, με αφορμή τη μεταφορά των λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας (απλή αφορμή) Βλέπω τα τελευταία χρόνια μια απίστευτη ροπή προς την αθεΐα (άραγε είναι της μόδας; Έχω να περάσω ίσως πολύ καιρό απ' το Κολωνάκι να μάθω τα νέα trends που λένε και στα χωριά μας...). Αυτό που κυρίως με ενοχλεί και με εξοργίζει είναι το γεγονός ότι βάλλουν κατά του χριστιανισμού σαν λυσσασμένα όρνεα που χρήζουν εξορκισμού και δε βρίσκω το λόγο. Κομπλεξισμός; Απωθημένα; Επαναλαμβάνω: άλλο πράγμα οι "κακοί" παπάδες, άλλο οι θρησκόληπτοι και άλλο οι οικογένειες που πιέζουν τα παιδιά τους να σταυροκοπιούνται και να νηστεύουν 100 μέρες τον χρόνο χωρίς να αφήνουν σε εκείνα την ελεύθερη προαίρεση. Εκεί υπάρχει πρόβλημα κακής συμπεριφοράς των πρώτων, φανατισμού των δεύτερων και χείριστης διαπαιδαγώγησης των τρίτων.
Μη συγχέουμε όμως τα μηνύματα του χριστιανισμού (βλ. αγαπάτε αλλήλους) με αφορισμούς όπως πχ ότι πρέπει να ρίξουμε στη φωτιά όλους τους αλλόθρησκους ή τους ομοφυλόφιλους ή τους δεν ξέρω κι εγώ τι. Ο Χριστός είπε: "Αγαπάτε αλλήλους", όχι "Αγαπάτε αλλήλους υπό τον όρο του άσπρου χρώματος, της ετεροφυλοφιλίας, της οικονομικής και κοινωνικής δύναμης κλπ" λες και ήταν Συμβολαιογράφος της Πίστεως. Η πίστη εξωτερικεύεται με τη θρησκεία και εσωτερικεύεται με την ψυχή. Εγώ έναν συμβολαιογράφο ξέρω κι αυτός είναι της γειτονιάς μου. Αγάπη υμίν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δηλώστε το "παρών"...