Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων (σε μια Ελλάδα όχι του πολύ μακρινού μέλλοντος)

Ζούμε σε ζούγκλα. Ζούμε το παράλογο. Το λογικό έχει γίνει η εξαίρεση. Ας πειραματιστούμε με το παράλογο, λοιπόν.




Θέματα Πανελλαδικών εξετάσεων (σε μια Ελλάδα όχι του τόσο μακρινού μέλλοντος...)
ΟΜΑΔΑ Α΄:
1. "Κοντά σε κοινό έδαφος" ανέφεραν οι Θεσμοί ότι βρίσκονται οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα. Κυκλώστε το σωστό:
α. Η Ελλάδα προσεγγίζει το κοινό έδαφός μας, να κόψουμε περαιτέρω συντάξεις και μισθούς. Κάποια στιγμή, πού θα πάει, θα συμφωνήσει μαζί μας.
β. Οι Θεσμοί προσεγγίζουν τη θέση της Ελλάδας για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επιστροφή 13ου μισθού. (Μονάδες 5)
2. Υφυπουργός Εργασίας - Τάσος Πετρόπουλος: «Με σταματούν και μου ζητούν να αυξήσω τις εισφορές» Μετά από πόσες μέρες από την παραπάνω φράση του εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική; (Μονάδες 5)
3. Σε τι αριθμό έφτασαν οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν έγινε πρωθυπουργός;
α. Όσοι ήταν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.
β. Όσοι διορίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
γ. Μόνο ο Νίκος Καρανίκας τιμής ένεκεν
δ. Όσοι δεν παραβρέθηκαν στο πάρτυ γενεθλίων του πατέρα του (ενν. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη) (ΜΟΝΑΔΕΣ 10)
4. Τι συζήτησαν ο Νίκος Μιχαλολιάκος με τον Ντόναλντ Τραμπ στην ειδική δεξίωση που παρέθεσε ο τελευταίος στον Έλληνα Führer στο πλαίσιο του 38ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σαπουνιού στα ερείπια γνωστού στρατοπέδου δυτικά της Κρακοβίας; (ΜΟΝΑΔΕΣ 10)
5. Τι αναγκάστηκε να απαντήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση βουλευτή που τον ρώτησε ευθέως αν προτιμά τη δραχμή;
α. Ναι (κλαίγοντας γοερά)
β. Όχι στο όχι
γ. Η ερώτηση είναι σκευωρία, για να μας κάνουν να πούμε ΝΑΙ, άρα για ιδεολογικούς λόγους θα πω: "Όχι".
δ. Η δραχμή δεν θα μας σώσει, παρά μόνο το τάλαντο. (ΜΟΝΑΔΕΣ 5)
6. Αναλύστε τη φράση του Σάκη Ρουβά: "Επειδή αισθάνομαι ότι... (γελά) ότι... ο ενεργός πολίτης πρέπει να έχει φωνή στη βουλή (γελά), αποφάσισα ναααα... να... (γελά) μπω στη Βουλή μιας που έχω φωνή (γελά). (ΜΟΝΑΔΕΣ 10)
7. Από πόσα κόμματα συνετίθετο η Δημοκρατική Συμπαράταξη το 2058;
α. 15
β. 25
γ. 35
δ. Προσθέστε όλα τα παραπάνω (ΜΟΝΑΔΕΣ 5)
8. Αναλύστε τη συνεργασία Γιώργου Λεβέντη - Ελένης Λουκά το 2027 και την επιτυχία εισόδου τους στη βουλή. (ΜΟΝΑΔΕΣ 5)
9. Ο γνωστός κινηματογραφικός σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον δήλωσε το 2028: "Είχα αποφασίσει να μη γυρίσω ξανά τον Τιτανικό, αλλά η πτώχευση της Ελλάδας την προηγούμενη χρονιά και η επιστροφή της στον φοίνικα με έκανε να δω το έργο αλλιώς." Αναπτύξτε την παραπάνω καλλιτεχνική οπτική υπό το πρίσμα της συμμετοχής στην ταινία διεθνών καλλιτεχνών (Καπετάνιος: Wolfgang Schäuble, ερωτευμένος φτωχός: Alexis Tsipras, ερωτευμένη ευκατάστατη - επαναστάτρια Efi Aktsioglou, ηλικιωμένη ερωτευμένη: Vasiliki Thanou) (ΜΟΝΑΔΕΣ 10)
10. Πώς ερμηνεύετε τον στρατηγικό σχεδιασμό της Τουρκίας, κατά τον οποίο o Ρ. Τ. Ερντογάν πρότεινε ανταλλαγή εδαφών ως εξής: "Σας δίνουμε Ίμια και 1.500 Ευρώ και μας δίνετε Χίο, Λήμνο και Λέσβο." Πώς κρίνετε την απάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα: "Δεν κατεβαίνω κάτω από τα 2.000 Ευρώ. Και τη Λέσβο δεν τη δίνω. Αν θέλετε, θα σας δώσω τη Μυτιλήνη." (ΜΟΝΑΔΕΣ 10)

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

Μαγκιά μας...




Στο σχολείο ήταν μαγκιά να καπνίζεις, γιατί έτσι μεγάλωνες πρώτος, μεγάλωνες γρήγορα. Στο πανεπιστήμιο ήταν μαγκιά να μπεις σε παράταξη, γιατί έτσι γινόσουν γνωστός. Στη δουλειά ήταν μαγκιά, όταν έβρισκες θέση "στο μιλημένο" και δεν περίμενες τις 3.458 συνεντεύξεις, για να σου ζητήσουν ακόμη και έγγραφο άφεσης αμαρτιών από τον πάπα, για να σε προσλάβουν. Στις δοσοληψίες ήταν μαγκιά να τα έπαιρνες μαύρα, γιατί έτσι κι αλλιώς θα φορολογούσαν τον συνταξιούχο. Στην παραλία ήταν μαγκιά να αφήνεις τα αποφάγια σου στην άμμο, γιατί η οικιακή βοηθός στο σπίτι σου ήταν απασχολημένη με τα παιδιά που έπρεπε να κάνεις, για να θεωρείσαι οικογενειάρχης άνθρωπος στην κοινωνία. Στην εκκλησία ήταν μαγκιά να κάθεσαι πρώτη σειρά, γιατί έτσι έδειχνες το χριστιανικό σου πρόσωπο, κι ας έβριζες τον αλλοδαπό με χιτλερικούς χαρακτηρισμούς, θεωρώντας τον υπάνθρωπο, στις παρέες σου. 

Η ράτσα μας, ευφυής. Οι γενιές μας, διπλά ευφυείς. Από την πολλή ευφυΐα χρωστάμε της Μιχαλούς. Από την πολλή ευφυΐα η Ελλάδα έχει γίνει γηροκομείο. Από την πολλή ευφυΐα οι νέοι μεγαλουργούν στο εξωτερικό. 

Όλοι μου, σχεδόν όλοι μου - συγγνώμη - οι φίλοι έχουν αφήσει την χώρα μας και εργάζονται σε ξένα εδάφη, σε περιβάλλοντα φιλικότερα, που σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τις σπουδές του καθενός, το ποιόν του με άλλα λόγια. Αυτό δεν είναι λυπηρό. Ίσα ίσα. Μας ευχαριστεί. Μας δίνει την ελπίδα ότι ο ελληνισμός, ακόμη κι αν αφανιστεί από τη χώρα του, θα βρει αλλού βράχια να απλώσει τα δημιουργικά του πλοκάμια. Αυτό, όμως, που με στενοχωρεί, ξέρετε τι είναι; Ότι όλοι αυτοί οι φίλοι, όλα αυτά τα παιδιά της Ελλάδας που στο μέτωπό τους γράφουν με έντονα γράμματα το όνομα της καταγωγής τους, θέλουν να επιστρέψουν. Όμως δεν μπορούν. Δεν μπορούν. Γιατί, για να επιστρέψεις κάπου καλύτερα, πρέπει πρώτα ο ελαττωματικός προορισμός να αλλάξει ρότα. Δεν αρκεί τα χώματα να λέγονται πατρίδα. Πρέπει και η πατρίδα να σε θεωρεί παιδί της. Έτσι, εμείς, όσοι έχουμε απομείνει σ' αυτό το κράτος, που λυσσαλέα λυσσομανά βλέποντας τον εαυτό του στην αγκαλιά της Ευρώπης (και όχι στα δόντια της), σηκώνουμε το μαντήλι και αποχαιρετούμε πρόσωπα που χάνουμε, αναμνήσεις με καπνούς που σβήνουν μέσα στην ατμόσφαιρα του δακρυγόνου μας. 

Μαγκιά μας, λοιπόν, η επαπειλούμενη δραχμή. Μαγκιά μας η μοναξιά. Μαγκιά μας η απομόνωση. Μαγκιά μας όσοι μας κυβερνούν. Μαγκιά μας κι ο καθρέφτης μας. Γιατί δείχνει το πρόβλημα και μαζί και τη λύση.