Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Jo Nesbo: Ο κοκκινολαίμης

Jo Nesbo: Μια συνήθεια που θα σας γίνει λατρεία-
Ο κοκκινολαίμης
  
     Σκανδιναβική αστυνομική λογοτεχνία. Αμέσως μού έρχονται στο νου οι εξής λέξεις, πριν προλάβω καν να διαβάσω την πρώτη σελίδα του βιβλίου: κρύο, κρυψίνοια, τζάκι, δρόμοι του Όσλο. Και δεν έπεσα έξω. Ο Τζο Νέσμπο αποτελεί έναν από τους μετρ της αστυνομικής λογοτεχνίας. Δεν θα προβώ σε σύγκριση με τα μυθιστρήματα του Φίλιπ Κερ, στα οποία έχω αναφερθεί σε προηγούμενη δημοσίευση, καθώς εκείνα αποτελούν διαμάντια της νουάρ λογοτεχνίας και η πλοκή ξεδιπλώνεται με λίγο πιο αργό, αλλά ομοίως αριστοτεχνικό τρόπο.
     Το πρώτο βιβλίο του Νέσμπο που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και τρίτο κατά χρονολογική σειρά έκδοσης στη βιβλιογραφία του συγγραφέα, έχει δίσημο τίτλο: αναφέρεται, πρώτον, στο γνωστό πουλί που υπάγεται στην οικογένεια των τσιχλών και δεύτερον στον αιματοβαμμένο λαιμό. Η υπόθεση του βιβλίου, καθώς είναι αστυνομικό, δεν θα αναλυθεί διεξοδικώς εδώ. Τα μόνα που μπορώ να σας μαρτυρήσω προϊδεάζοντας σας είναι ότι πραγματεύεται τη σύγχρονη ιστορία για "απονομή της - δικής του - δικαιοσύνης" (αυτοδικία) κάποιου πρώην Νορβηγού στρατιώτη που πολέμησε στο Ανατολικό μέτωπο παίρνοντας το μέρος των ναζί επί Β' παγκοσμίου πολέμου. - Εξ ου και η αποκρουστική για πολλούς (χωρίς να συμφωνώ) εικόνα του εξωφύλλου από το "Μεταίχμιο" -  Ο Νέσμπο πετυχαίνει κάτι πόλύ δύσκολο: ακροβατεί αριστουργηματικά ανάμεσα στις αλήθειες. Δεν παίρνει άμεσα ως συγγραφέας θέση από την αρχή κατά του ναζιστικού κινήματος, αλλά αφήνει την ιστορία να ξεδιπλωθεί μέσω των ηρώων του, δίνοντας βάρος στην υποκειμενικότητα των κινήτρων που τους ώθησαν να προβούν στις επιλογές τους. Ο έρωτας αποκτά μεγάλη - καθοριστική σωστότερα -  σημασία και για τον κεντρικό ήρωα του βιβλίου, επιθεωρητή Χάρι Χόλε, αλλά και για τους παράλληλους ρόλους που αναπτύσσονται στο μυθιστόρημα. Ο Νέσμπο είναι σα να λέει σιωπηλά: "Μη βιαστείτε να με κρίνετε, επειδή έκανα κάτι, αλλά πρώτα ρωτήστε με γιατί το έκανα". Έτσι ο αναγνώστης θα φθάσει σε ασφαλή συμπεράσματα στο τέλος.
     Η πλοκή του βιβλίου είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Ο Χάρι Χόλε θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον κόσμο των νορβηγών Ναζί, αλλά και με τη ζοφερότερη πτυχή της νορβηγικής ιστορίας - τη συνεργασία των Νορβηγών με τον Χίτλερ στο Ανατολικό μέτωπο, όπως προαναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου. Παράλληλα ένας δολοφόνος, αποφασισμένος να αποδώσει δικαιοσύνη, σκορπάει το θάνατο.
     Αν ο πλοκογράφος Νταν Μπράουν δεν σας άφηνε να κοιμηθείτε κάποιο βράδυ, ο λογοτέχνης Νέσμπο υπόσχεται να σας κρατήσει άγρυπνους για πολλά. Βιβλίο βεντούζα, θα το χαρακτήριζα. Μη σας ξεγελά το γεγονός ότι είναι παγκοσμίως ευπώλητο, δηλαδή εμπορικό, άρα και αμφίβολο αν τηρεί κάποια ελάχιστα λογοτεχνικά στάνταρ. Ως αστυνομικό μυθιστόρημα πετυχαίνει στο έπακρον τους στόχους του: αγωνία, περιπέτεια, απορία, μυστήριο, καταδίωξη, έρωτας (πλατωνικά κυρίως πλεγμένος), ανατροπές.
     Τέλος, η ανάπτυξη των χαρακτήρων εξελίσσεται σταδιακά, προσεκτικά και το κυριότερο δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να συνδιαλεχθεί παράλληλα με τους ήρωες και τους προβληματισμούς τους, καθ' όλη τη διάρκεια εξέλιξής τους, έως και το μισό περίπου του βιβλίου, όπου υπάρχει πια μία διαμορφωμένη εικόνα. Από εκεί και πέρα τη σκυτάλη θα αναλάβει πλέον κατά κύριο λόγο η προσπάθεια για λύση του μυστηρίου.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα: Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1970. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Το 1997, σε ηλικία 27 χρόνων, κυκλοφόρησε το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο "The Bat Man", το οποίο ήταν και το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον Χάρι Χόλε. Στην Ελλάδα θα εκδοθεί μέσα στον επόμενο χρόνο. Διάσημος σήμερα όσο και ο καλτ ντετέκτιβ του, τα βιβλία του έχουν πουλήσει πάνω από 8.500.000 αντίτυπα και έχουν εκδοθεί σε πάνω από 40 χώρες, ενώ στην Αγγλία υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο πωλούνται 2 βιβλία το λεπτό!

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε εξαιρετική μετάφραση και μεταφορά του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου.

Επίσημη ιστοσελίδα του συγγραφέα: http://jonesbo.com/

Φιλική συμβουλή: Μην το ξεκινήσετε βράδυ ή αν ΄"τολμήσετε" και το πράξετε, τουλάχιστον ας είναι η επόμενη μέρα αργία... Καλή ανάγνωση!


Το τρέιλερ του βιβλίου, όταν πρωτοκυκλοφόρησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δηλώστε το "παρών"...